Home Archívum
archivált-hírek

 

 

2010. július 2.

Intézetünk oktatója, Fazekas Csaba nyerte el a Magyar Történelmi Társulat, az MTA Történettudományi és Politikatudományi Intézete, a   Politikatörténeti Intézet, az 1956-os Intézet és az ELTE BTK Történeti Intézete által "A rendszerváltás történetének feltárása" c. országos pályázatának I. díját "Az Országos Vallásügyi Tanács, 1989-1990" c. tanulmányával.

 

 


 

 2010. június 7.

Megjelent az Intézet oktatójának, Szűcs Zoltán Gábornak a könyve, Az antalli pillanat címen. A könyv adatai megtekinthetők ide kattintva.

 


 

 

2010. május 12.

Megjelent a tavalyi Palonen-konferencia előadásaiból álló műhelytanulmány-kötet, Szabó Márton szerkesztésében. A kiadványban Heino Nyyssönen, Gyáni Gábor és Szűcs Zoltán Gábor írásai olvashatók, ide kattintva. 

 

2010. május 11.

Az Andrássy Egyetem, a Konrad Adenauer Alapítvány és a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézete Elemzések a politikai elemzésrőlcímmel konferenciát szervez az Andrássy Egyetemen 14 órától.  A program elérhető ide kattintva.

 


 

2010. április 29.

Az Új Társadalmi Szalon április 29-ei estjének programja elérhető itt.

 

 

 

2010. március  30.

A Citromfa Politikai Műhely következő rendezvényére 2010. március 30-án (kedden) 18: 00 órakor kerül sor a C/2-es épület XXXV-ös előadójában.
Vendégünk: Dr Lamperth Mónika (országgyűlési képviselő, az MSZP elnökhelyettese)
A fórum témája: Választás 2010
Mindenkit szeretettel várunk!
a szervezők  

 

2010. március 25.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Filozófia Tanszéke és a Kepes György Szakkollégiuma Michel Foucault halálának 25. évfordulója alkalmából kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelynek előadó Vajda Mihály, Sutyák Tibor, Takács Ádám, Rácz József, Klaniczay Gábor, Berkovits Balázs és Szűcs Zoltán Gábor voltak. A konferencia hirdetése elérhető itt.

 

2010. március 19.

Figyelem: Meghosszabbították a minorra történő jelentkezések határidejét. Politológia minorra lehet jelentkezni itt.

 

2010. március 14.

Elérhető az interneten a Századvég folyóirat 2009/4. száma, benne Szabó Márton, Körösényi András, Málik Zoltán, Gyulai Attila, Horváth Szilvia és mások írásaival. A lapszámra idekattintva lehet eljutni. 

 

2010.március 10.

A BA képzés záróvizsga tételeinek legújabb változata elérhető itt.

 

2010. március 4.

Közéleti beszédíró mesterkurzus indul a Magyar Író Akadémia szervezésében. A részletek elérhetők itt

 


2010. február 15.

Eddig a napig lehet jelentkezni a Republikon Intézet gyakornoki pályázatára. A felhívás elolvasható itt.

 

2010. február 10.

Az ELTE ÁJK Politikatudományi Doktori Iskolájában Szűcs Zoltán Gábor megvédte A rendszerváltozás "antalli pillanata" című disszertációját. 

 


2010. január 29.

A Heves Megyei Hírlap interjút közölt az Intézet igazgatójával, amely hasznos gyakorlati információkkal szolgálhat azok számára, akik a felvételi során politikatudományi képzésre szeretnének jelentkezni. Az interjú elérhető ide kattintva.

 

2010. január. 14.

Elérhető honlapunkon a következő félév tanulmányi időbeosztása ide kattintva.

 


 

Az opponensi bírálatok eredményeiről a megadott időpont után e-mailben lehet érdeklődni!

 

 

ÁLLAMVIZSGA INFORMÁCIÓK:

Az államvizsga időpontja

  • V. évfolyamos képésen levelező és nappali tagozaton: 2010. május 26. (szerda) 10.00.
  • BA képzésen levelező és nappali tagozaton:               2010. május 19. (szerda) 10.00.

A bizottságok beosztásáról a későbbiekben adunk tájékoztatást.

A bírálatok eredményéről 2010. május 12. után lehet érdeklődni.

Az opponensi beosztások letölthetők itt.

 

/p>

 

2009. december 21.

Megjelent a Századvég folyóirat 3. száma, benne Pál Gábor tanulmányával a gyűlöletbeszéd diskurzusról. Az új szám elérhető ide kattintva. 

 

2009. december 15.

A Miskolci Egyetem BTK Politikatudományi Intézete, a MTA Miskolci Területi Bizottsága és a L'Harmattan Kiadó könyvbemutatóval egybekötött konferenciát rendezett Kari Palonen: Küzdelem az idővel: A cselekvő politika fogalomtörténete című könyve megjelenése alkalmából. Díszvendég: Kari Palonen (University of Jyväskylä). A rendezvény színhelye az MTA Miskolci Területi Bizottság Székháza volt. Részletes program elérhető ide kattintva.

 

2009. december 11.

A Magyar Politikatudományi Társaság tisztújító közgyűlésén, az eddigiekhez hasonlóan ismét az elnökség tagja lett intézetünk több munkatársa is: Dr. Boda Zsolt, Dr. Szabó Márton és Szűcs Zoltán Gábor.  A Társaság elnökévé Dr. Enyedi Zsoltot (CEU), főtitkárává Dr. Arató Krisztinát (ELTE ÁJK) választotta a közgyűlés. 


                  

2009. november 24.

16 órától két szekcióban, számos érdeklődő jelenlétében lezajlott a szakos TDK. A két bírálóbizottság elnöke Dr. Fazekas Csaba és Dr. Szabó Márton voltak. A bizottságok több dolgozatot is az OTDK-ra való továbbküldésre javasoltak.

 

2009. november 20.

A Berkeley Electronic Press által kiadott World Political Science Review című elektronikus tudományos folyóiratban megjelent Szűcs Zoltán Gábor tanulmánya, How Could Reconstruction of 'Linguistic Contexts' of Political Debates Advance Our Understanding of  Democratic Transition in Hungary, 1989-1990 címen. A folyóiratba a nemzeti politikatudományi társaságok ajánlanak szövegeket az előző évi hazai politikatudományi publikációk közül.  (Az angol szöveg elérhető ide kattintva, a magyar eredeti, a Politikatudományi Szemle 2008. évi 4. számából, itt található.)  

 

2009. november 13-14.

A Debreceni Egyetemen került megrendezésre a Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája, "Változás.Válság.Váltás.Hu" címmel. Az Intézetet ketten képviselték: Feketéné Pál Enikő "A magyar nők helye a politikában", Fekete Sándor "A politikai stabilitás megrendülése és a legitimációs válság" címmel tartott előadást.

 

2009. november 11-13.

Kolozsváron járt Dr. Szabó Márton, intézetünk szakfelelőse, ahol idén először tartotta meg Politikai episztemológia című tantárgyának óráit, amely a Babes-Bólyai Tudományegyetem politikatudományi mesterképzésének része. Az órák félévente tömbösítve, két részletben lesznek megtartva. A kurzus második felére így januárban kerül majd sor.  Emellett találkozott a kar magyar s román oktatóival, és vendége volt a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézetnek is.Az egyetem honlapja elérhető ide kattintva.

 

2009. november 11.

Dr. Szabó Márton, szakfelelős adott interjút a cseh közszolgálati televíziónak a magyarországi rendszerváltozásról és az elmúlt húsz év politikai folyamatairól. A beszélgetést a CT24 csatorna november 11-én 17.30-tól sugározta a magyarországi változásokat bemutató mintegy félórás adás részeként. A műsor megtekinthető itt.  

 

2009. november 4.

Az Intézet Politikai Eszmetörténeti Műhelye vitát tartott Szűcs Zoltán Gábor "S én gyereksége olta ilyennek ismertem": Szemere Albert alakja Kazinczy levelezésében" című írásáról. 

 

2009. november 4.

10 órától zajlottak az őszi államvizsgák. A két bizottság tagjai a következők voltak: BA-bizottság elnöke Dr. Fazekas Csaba, tagok Dr. Csizmadia Ervin és Szűcs Zoltán Gábor; Ötévfolyamos-bizottság elnöke Dr. Prof. Szabó Márton,tagok Dr. Kovács Sándor, Dr. Kürti László és Boros Bánk Levente voltak.

 

 

2009. október 30. 

A Magyar Történelmi Társulat Egyháztörténeti Tagozata szervezésében, az ELTE BTK-n (Múzeum krt. 4/c. I. emelet, Történész Könyvtár) tart előadást Fazekas Csaba Rendszerváltás és egyházpolitika címmel 16 órai kezdettel.  

 

2009. október 29.

Szabó Márton, intézetünk szakfelelős professzora, a Kulcsár-Szabó Ernő akadémikus által vezetett ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola és Általános Irodalomtudományi Kutatócsoport közös rendezvényének a vendége volt. A több órás, esti beszélgetésen a résztvevők egyrészt meghallgatták Szabó Márton rövid előadását a magyarországi diszkurzív politikatudomány kialakulásáról és jelenlegi helyzetéről, majd megvitatták a tudományág eredményeit és problémáit, az irodalomelmélet és a politikaelmélet lehetséges kapcsolódási pontjait. 

 

2009. október 29.

Az anBlokk című folyóirat Megfigyelési ügyek című számának bemutatója lesz ezen a napon a Miskolci Galériában, 18 órai kezdettel. A beszélgetést Biczó Gábor (ME BTK Kulturális Antropológia Intézet) fogja moderálni. A beszélgetés résztvevői Berkovits Balázs, Deme János, Kovai Cecilia, Zombory Máté lesznek.   

 

2009. október 26.

Ezen a napon került sor a Miskolci Egyetem EU Állampolgári Fórum rendezvényére, amelyen előadást tartott intézetünk oktatója, Kürti László is Etnikumok, kisebbségek és európai identitás címmel. 


2009. október 21.

A Citromfa Műhely vendége ezúttal Pásztor Albert volt, Miskolc rendőrfőkapitánya, akivel a térség közbiztonsági kérdéseiről beszélgettek. 

 

2009. október 16.

Egy érdekes konferenciára került sor ezen a napon Tatán, Öregedő társadalom kihívásai címmel, amely egy hosszabb kutatási program záróeseménye. További információkat ide kattintva lehet találni az eseményről.

 

2009. október 15-17. 

Intézetünk oktatója, Kürti László részt vett Poznanban, az Adam Miczkiewicz Egyetemen megrendezett The Anthropology of Europe konferencián. Előadásának címe Home, Desire, Sickness - An Anthropolgy of Place Nostalgia.


2009. október 10.

Mostantól hozzáférhetőek honlapunkon a Magyar politikai gondolkodás története I. című előadás diái (egyelőre csak a már megtartott előadások anyaga) ide kattintva. 

 

2009. október 9. 

Megjelent a Századvég folyóirat új (52.), a Marxizmusok címet viselő új száma Orthmayr Imre, G. A. Cohen, Szalai Miklós, Demeter Tamás, Varga Krisztián, Sebők Miklós, Békés Márton és Lux Ágnes írásaival. Az internetes változat elérhető ide kattintva. 

 

2009. október 7.

A Citromfa Műhely vendége volt Doszpot Péter ny. rendőr alezredes, akivel a megjelentek a közbiztonságot érő aktuális kihívásokról beszélgettek.

 

2009. október 5.

Az őszi államvizsga időpontja: 2009. november 4. (szerda) 10.00 óra

Az opponensi beosztásról ill. a bírálatok eredményéről az intézetben lehet érdeklődni. 

2009. szeptember 30.

Megjelent a 2009. évi TDK felhívás, melynek szövege és a jelentkezési lap elérhető itt. 

 

2009. szeptember 25.

Ezen a napon kerül sor a Kutatók Éjszakája rendezvényeire, amelynek programja elérhető ide kattintva.

 

2009. szeptember 24-26. 

Ljubljanában, a Szlovén Tudományos Akadémia által rendezett What to do with Folklore konferencián intézetünk munkatársa, Kürti László Hungarian Dance Folkloristics: A critical anthropological approach címmel tartott előadást.   

 

2009. szeptember 24. 

Megjelent a Kommentár című folyóirat 4. száma, amelyben olvasható az Intézet egyik munkatársának, Szűcs Zoltán Gábornak Magyar protokonzervatívok című tanulmánya az 1790-es évek magyar politikai gondolkodásának jellegzetességeiről. A folyóirat több része is elolvasható az interneten ide kattintva. A Kommentár 2006 óta számos politikatudományi publikációnak ad helyet, egyebek között Schlett István, Körösényi András, Mándi Tibor, Pesti Sándor és mások írásainak, s a Miskolci Egyetem más oktatói is publikálnak benne, például a történész Bódy Zsombor.

 

2009. szeptember 22.

A szakdolgozati témakörök elérhetők itt.

 

2009. szeptember 2.

A 2009/2010. I. félév órarendjei elérhetők itt.

 


 

2009. augusztus 29.

Megszülettek a pótfelvételi pontszámok. Az adatok elérhetőek ide kattintva.

 

2009. augusztus 28.

Az osztatlan képzésben résztvevők számára kötelezően teljesítendő tantárgyak listája elérhető itt.

 

2009. augusztus 26.

Elérhető honlapunkon a következő tanév tanulmányi időbeosztása ide kattintva.

 

 

 

 

Nem sikerült a felvételid? – Itt egy újabb lehetőség: POLITOLÓGIA SZAK!

 

Diplomás vagy és szívesen tanulnál egy jó mesterszakon? – Még államilag támogatott formában is jelentkezhetsz POLITIKATUDOMÁNY MESTERSZAKRA!

 

 

TALÁLKOZZUNK 2009 SZEPTEMBERÉBEN A MISKOLCI EGYETEM POLITIKATUDOMÁNYI INTÉZETÉBEN!

 

 

 

PÓTFELVÉTELI — 2009

Általános tudnivalók:

 

A pótfelvételi eljárás során csak egy intézménybe, egy szakra adható be jelentkezés, külön, erre a célra készült jelentkezési lapon. Jelentkezési lap térítésmentesen beszerezhető:

 

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Csoport:

Személyesen vagy postai úton:

3515 – Miskolc, Egyetemváros, B/2. ép. fszt. 7.

Telefon: 46/565211, 46/565111/2014; fax: 46/563462

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Vagy:

Educatio Kht. ügyfélszolgálata: 1088 – Budapest, Reviczky u. 6.

 

A pótfelvételi eljárásban csak azok vehetnek részt, akik

– 2009-ben egyáltalán nem adtak be felvételi jelentkezést, vagy

– a 2009-es rendes felvételi eljárás során egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyertek felvételt.

 

Jelentkezni lehet elektronikus úton a www.felvi.hu honlap „E-felvételi” menüpontja alatt.

 

Jelentkezési lapok (a jelentkezés eljárási díját igazoló szelvény illetve a szükséges mellékletek) beküldése: Oktatási Hivatal, 1443 – Budapest, Pf. 220.

 

A jelentkezési lapok legvégső beérkezési határideje: 2009. augusztus 10. (hétfő).

 

 

Pótfelvételi - politológia:

 

A Miskolci Egyetem BTK Politikatudományi Intézete az alábbi szakokra, képzési formákban hirdet pótfelvételit nappali és levelező tagozaton egyaránt:

 

— politológia (BA) alapszak —

költségtérítéses képzésre

 

és

 

— politikatudomány (MA) mesterszak —

államilag támogatott képzésre (!) és

költségtérítéses képzésre

 

Költségtérítéses képzésben mindkét szakon, nappali és levelező tagozaton a költségtérítés összege egyaránt: 120 ezer Ft/félév.

 

A beküldendő mellékletek felsorolását a Felvételi Tájékoztató – 2009. c. kötet tartalmazza, elektronikusan elérhető: www.felvi.hu

 

Mellékletek politológia alapszakra történő jelentkezés esetén:

középiskolai bizonyítvány, érettségi bizonyítvány, felsőfokú végzettség esetén oklevél és leckekönyv másolat, többletpontra jogosító igazolások. A kreditelismerési kérelemnek csak annyit kell tartalmaznia, hogy a mellékelt diploma- és leckekönyv másolat alapján a jelentkező kéri korábbi tanulmányainak beszámítását

 

Mellékletek politikatudomány mesterszakra történő jelentkezés esetén: diploma és leckekönyv másolata, (szükség szerint) kreditelismerési kérelem

 

A politikatudomány mesterszakra való felvételnél feltétel (külön beszámítás) nélkül elfogadott szakok:

 

- Alap (BA) szakok: politológia, nemzetközi tanulmányok, társadalmi tanulmányok, igazgatásszervező

- Hagyományos (öt évfolyamos) egyetemi szakok: politológia, nemzetközi kapcsolatok, nemzetközi tanulmányok, közigazgatás

 

További, a mesterszakra való belépéshez elfogadott szakok::

- Alap (BA) szakok: kommunikáció és médiatudomány, kulturális antropológia, szociológia, alkalmazott közgazdaságtan, gazdaságelemzés, közszolgálat, emberi erőforrások, nemzetközi gazdálkodás, történelem, szabad bölcsészet, andragógia

- Mester (MA) szakon: osztatlan és egységes jogászképzésben szerzett képzettség

- Továbbá bármely alap- és mesterfokozatot adó szak, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai, egyetemi szak. Vagyis lényegében bármilyen diplomával rendelkező jelentkezőt szívesen látunk. A kreditbeszámítási kérelem mellett esetleg hiányzó tárgyak pótlására az első két félévben intézményünk lehetőséget biztosít.

 

Utóbbiak esetén a jelentkezőket kérjük, postai úton küldjenek kreditelismerési kérelmet (a leckekönyv és a diploma másolatával) az alábbi címre: Miskolci Egyetem BTK Dékáni Hivatal, 3515 – Miskolc, Egyetemváros.

 

A mesterképzésre való felvételi eljárás egy szóbeli meghallgatást is tartalmaz, melyre 2009. augusztus 25-én (kedden) 9.00 órai kezdettel kerül sor a ME BTK Politikatudományi Intézetében (Egyetemváros, B/2. ép. I. em. 101. sz.)

 

A jelentkezők a felvételi döntésről 2009. szeptember első napjaiban kapnak értesítést.

 

További információk a www.politikatudomany.hu honlapon, illetve közvetlenül:

Dr. Fazekas Csaba intézetigazgató, tel.: 46/565111/2328 ill. 30/3838850, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Részletes információk az alapképzésről itt, a mesterképzésről pedig itt.

 

A Miskolci Egyetem általános pótfelvételi hirdetménye itt olvasható.

 

A Bölcsészettudományi Kar tájékoztatója a pótfelvételiről itt található.

 

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium hivatalos tájékoztatója a pótfelvételiről itt érhető el. 

 

 

 

 

 

 

 

POLITIKATUDOMÁNYI MESTERSZAK INDUL 2009. ŐSZÉTŐL INTÉZETÜNKBEN!

KÉRJÜK, FIGYELJÉK A PÓTFELVÉTELI KIÍRÁSÁT JÚLIUSBAN!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK ELÉRHETŐK ITT.

                                                                                                              

 


 

2009. 07. 23.

Megjelentek az idei évi felvételi pontszámok a felvi.hu oldalon. Az ott közölt adatok szerint politológia alapszakra nappali tagozatos, állami finanszírozású helyre 401 pont, költségtérítéses helyre 160 pont, levelező tagozatos, állami finanszírozású helyre 393, költségtérítéses helyre 160 pont volt a ponthatár. 

 

2009. 07. 3-4.

 

Az Intézet volt a házigazdája a Magyar Politikatudományi Társaság XV. Vándorgyűlésének, amelynek közel száz résztvevője a rendszerváltás huszadik évfordulója alkalmával a demokratikus átmenet és az azóta kialakult politikai gyakorlat kérdéseit vitatta meg öt szekcióban (Gazdasági és társadalmi környezet, Pártok és választások, Intézmények és szervezet, Köz- és szakpolitikák, Nemzetközi viszonyok). A program része volt a Társaság évente kiadott, legjobb előző évi publikációjáért járó Kolnai-díjának átadása és a díjazott szokásos Kolnai-előadásának meghallgatása. Az idei évben a díj nyertese Pálné Kovács Ilona akadémiai doktor, a Pécsi Egyetem oktatója lett (az életrajza elétherő itt), a regionális politikai kutatások első számú hazai szakembere, Helyi kormányzás Magyarországon című munkájáért, aki ebből az alkalomból a politika térbeli struktúrájáról beszélt. A rektori, dékáni, a Társaság és az Intézet vezetői részéről elhangzott megnyitók után a konferencia szokásos ún. plenáris előadását Gombár Csaba tartotta (életrajza elérhető itt), a szekcióülések után pedig az első nap szakmai programjának zárásaként Lánczi András egyetemi tanár, politikai filozófus, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója (életrajza elérhető itt) és Bozóki András egyetemi tanár, a CEU  oktatója (életrajz elérhető itt) egymással feleselő előadásait lehetett meghallgatni 1989 nemzetközi jelentőségéről. Az este folyamán a szak hallgatói bemutatót tartottak a seleci diákhagyományokból, a konferencia szakmai programja pedig másnap folytatódott, további előadásokkal. A konferenciáról több tudósítás és interjú is megjelent a sajtóban (ezek elérhetők itt, itt és itt), a Vándorgyűlés részletes programja pedig, az előadások absztraktjaival és a konferenciáról készült képekkel, elérhető ide kattintva. 

 

 


 

2009. 06. 12.

 Újabb gyakornoki pályázati lehetőség vált ismertté. A Magyar Köztársaság Országgyűlése a 2009/2010-es tanévben, immár nyolcadik alkalommal írja ki a Parlamenti gyakorlat az Országgyűlés Hivatalában című gyakornoki programot. A program különösen előnyös politológia szakos hallgatók számára. A felhívás és a jelentkezési tudnivalók letölthetők innen

 

2009. 06. 10.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Horváth Boldizsár Gyakornoki Programot hirdetett, melyen többek között politológia szakos hallgatók is részt vehetnek. A pályázati kiírás elérhető itt, illetve megtekinthető a mellékelt dokumentum letöltésével.

 

2009. 05. 29.

A Magyar Akkreditációs Bizottság ülésén elfogadta Intézetünk kérelmét és akkreditálta a politikatudományi mesterképzést, két szakiránnyal (politikai kommunikációs és elméleti-módszertani szakirányokkal). A döntés elolvasható a MAB honlapján a gyorshírek között. A mesterképzésről hamarosan részletes tájékoztatás lesz olvasható honlapunkon.

 

2009.05. 28.

Ettől a naptól kapható az Alexandra, Szkítia, Libri és más nagyobb könyvesboltokban Zárug Péter Farkas könyve, a Csapdába került demokrácia. (A könyv borítója megtekinthető ide kattintva.) A KÖNYV AZÓTA AZ ALEXANDRA TOP60 KÖNYVLISTÁJÁNAK VEZETŐJE LETT! (A lista megtekinthető itt.)

 

2009. 05. 25.

Megjelent a Századvég társadalomtörténeti folyóirat legújabb száma (az on-line változat máris elérhető ide kattintva). A lap egyik szerkesztője az Intézet munkatársa, Szűcs Zoltán Gábor. A megújult lap 2009. évi 1. számának központi témája a közjó problémája. Erről írnak különféle (politikai filozófiai, politikaelméleti, eszmetörténeti) összefüggésben a szerzők Lánczi Andrástól  Schlett Istvánon át Vaderna Gáborig.

 

2009. 05. 15.

Véget ért a szorgalmi időszak.

 

2009. 05. 13.

A Citromfa műhely vendége volt Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője és Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, akik a hazai politikai újságírás helyzetéről és a világgazdasági válságról beszéltek. 

 

2009.05.05.

Elkészült a tavaszi államvizsgák bizottságainak beosztása. Itt elérhető. A bizottság összetétele még változhat.

 


 

 

2009. 04. 20.

Ez a nap a szakdolgozatok leadási határideje!

 

2009. 04. 10. 

A 2000 című folyóirat 3. számában megjelent Szűcs Zoltán Gábor írása, "De a politika jellemzője, hogy a lehetőségeket - ha csekély esély mutatkozik is - ki kell próbálni" Antall József reálpolitikai felfogása és a demokratikus átmenet címmel. (A cikk internetes változata elérhető ide kattintva.)

 

2009. 04. 01.

A Citromfa vendége volt Kumin Ferenc közgazdász-politológus, a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztályának vezetője, a C/2. épület XXXIV. termében. A megjelent nagyszámú érdeklődő aktuálpolitikai kérdések mellett megismerhette a jelenlegi köztársasági elnök tevékenységét meghatározó legfontosabb alapelveket, s bepillantást nyerhettek a köztársasági elnöki hivatal működésének mindennapjaiba is.    

 


 

2009. 03. 30.

A European Journal of Political Theory 2009. évi 2. számában megjelent Szabó Márton The Conceptual History of Politics as the History of Political Conceptualizations című tanulmánya (review article) Kari Palonen angol nyelvű monográfiájáról (The Struggle with Time). A könyv magyar fordítása várhatóan még idén megjelenik a L'Harmattan kiadó és az Intézet közös könyvsorozatában is.  Ugyancsak megjelent az Észak-Magyarország szokásos gyorselemzései között Fazekas Csaba írása az MSZP elnökének szombati lemondásáról (itt). 

 

2009. 03. 26.

Az Észak-Magyarországban megjelenő szokásos gyorselemzések között ezen a napon Fekete Sándor írása olvasható a lemondott miniszterelnök munkájáról. Rajta kívül még Kiszelly Zoltán politológus és Gyulai Attila politikai elemző írásai olvashatók a témában (itt

 

2009. 03. 25.

Elkészült az összesítés az Intézet oktatóinak 2008-as publikációiról. A lista megtalálható itt, a későbbiekben honlapunk Tudomány oldalán lesz elérhető. Egy hasonló lista összegzi az intézeti oktatók 2008-as konferenciarészvételét is. Ez a lista elérhető itt.

 

2009. 03. 23. 

Az Észak-Magyarországban megjelenő szokásos gyorselemzések között ezen a napon Fazekas Csaba írása olvasható, a miniszterelnök lemondásáról (elérhető itt

 

2009. 03. 17.

Az utóbbi hetekben több cikk jelent meg az Észak-Magyarországban intézetünk munkatársaitól. Így Zárug Péter Farkas a miniszteri jutalmazásokról (elérhető itt), Fazekas Csaba a Lehet Más a Politika nevű kezdeményezésről (elérhető itt) és a rendszerváltásról (elérhető itt), valamint Fekete Sándor az MDF-ről (itt). Megjelent továbbá hallgatóink "aktualizált" 12 pontja (elérhető itt). 

 

2009. 02. 26. 

A Wesley János Főiskola rendezésében konferenciát tartottak A zsidóság Prohászka Ottokár életművében címmel, ahol Fazekas Csaba előadást tartott Prohászka megítélésének alakulásáról 1990 és 2008 között. A konferencia programja elolvasható itt.  

 

2009. 02. 16.

Az Észak-Magyarországban megjelenő szokásos gyorselemzések sorában a mai napon Fazekas Csaba és Fekete Sándor írásai olvashatóak a kormány reformterveivel kapcsolatban. A szövegek elérhetőek itt.

 

2009. 02. 09.

 

Az Észak-Magyarországban megjelenő szokásos gyorselemzések sorában a mai napon Fazekas Csaba írása olvasható a rendkívüli kormányülésről. A szöveg elolvasható itt.

 

2009. 02. 05.

Csütörtökön 14 órától az ELTE ÁJK Doktori Iskolájában sor került Szűcs Zoltán Gábor A rendszerváltozás "antalli pillanata" című PhD-dolgozatának (témavezető: Szabó Márton) kutatóhelyi vitájára. A vitán Bihari Mihály, a Doktori Iskola vezetője elnökölt, a hozzászólók között volt Körösényi András, Gombár Csaba, Schlett István, Boros Zsuzsa, G. Fodor Gábor és Balázs Zoltán. Velük együtt mintegy harminc érdeklődő jelent meg, egyebek között az említetteken kívül Cieger András, Pesti Sándor, Mándi Tibor is. A jelen nem lévők közül Fazekas Csaba, Trencsényi Balázs, Demeter Tamás és Csizmadia Ervin előzetes írásbeli hozzászólásait is ismertették a megjelentek számára. A mintegy három órás vita végén a dolgozatot egyöntetűen a doktori eljárás megindítására alkalmasnak minősítették.

 

2009. 02. 02. 

Az Észak-Magyarországban megjelenő szokásos gyorselemzések sorában a mai napon Fazekas Csaba írása olvasható (itt). A cikk témája, hogy húsz évvel ezelőtt jelentette be Pozsgay Imre 1956. eseményeinek hivatalos átértékelését "ellenforradalomból" "népfelkeléssé".

 

 

2009. 02. 04.

 Honlapunkon már olvashatóak a harmad- és az ötödévesek záróvizsga tételsorai a Tanulás-Vizsgák almenüpontban. Fontos tudnivaló, hogy a tételek azonosak a nappali és a levelező tagozaton. A záróvizsga két részből áll. A szakdolgozat minősítéséből és megvédéséből, illetve a tételsorból húzott téma kifejtéséből. Az ötödévesek a tanult szakirány szerinti kérdéseket kapják, a harmadévesek számára egységes a tételsor, amely a "minor" tárgyakból lett összeállítva.

 


 


2009. 01. 29.

Az utóbbi két hétben Boros Bánk Leventének több írása is megjelent a Magyar Nemzetben és a Magyar Hírlapban. Így például az Országgyűlés rendkívüli ülésnapjáról (itt és ott), a ferencvárosi időközi választásokról, az IMF-hitelről, valamint egy Gyurcsány-beszédről, a Fidesz európai parlamenti választási listájáról és a politikusok népszerűségéről

 

2009. 01. 27.

Az Észak-Magyarországban megjelenő szokásos gyorselemzések sorában a mai napon Fazekas Csaba és Fekete Sándor írása olvasható, a ferencvárosi előrehozott választások kapcsán. A két szöveg elolvasható itt és itt.

 

 

2009. 01. 19.

Az Észak-Magyarországban megjelenő szokásos gyorselemzések sorában a mai napon Fazekas Csaba írása olvasható, akit arról kérdeztek, hogy mérhető-e a képviselői teljesítmény a felszólalások gyakoriságával és hosszával. A szöveg elolvasható itt.


 

2009. 01. 16. 

Az Észak-Magyarországban megjelenő szokásos gyorselemzések sorában a mai napon Fekete Sándor és Zárug Péter Farkas írása olvasható, a reformok nemzetközi és hazai kényszereiről és lehetőségeiről. 

 

***

 

Megjelent néhány nappal ezelőtt a Pécsi Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának kiadásában A demokrácia deficitje című könyv, amelyben Intézetünk részéről Fekete Sándor (A polgári engedetlenség elmélete és magyarországi gyakorlata) és Pál Enikő (Egyensúly, legitimitás, hisztéria) írásai olvashatók.  

 

 

2009. 01. 08.

 A komment.hu oldalon olvasható Intézetünk munkatársának, Boda Zsoltnak az adóamnesztiával foglalkozó publicisztikája. A szöveg, mint az címéből is kiderül (Adóamnesztia: méltó és igazságos?) azzal kapcsolatban fogalmaz meg kételyeket, hogy egy ilyen jellegű lépés mennyire igazolható a várható eredmények és a morális megfontolások alapján.  

 


 

2008. 12. 31.

 

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

 

2008. 12. 30.

Az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című adásában intézetünk munkatársa, Csizmadia Ervin adott interjút. Az interjú szövege elolvasható itt.

 

2008. 12. 28.

Az év utolsó heteiben az Intézet munkatársai közül többeknek is jelentek meg írásai. Így például a Politikatudományi Szemle 4. számában olvasható a Boda Zsolt által társszerzőként jegyzett Magyarország a nemzetközi környezetpolitikában: az éghajlat és a biológiai sokféleség védelme című írás, valamint Szűcs Zoltán Gábor „Históriai jogi alapra helyezkedtünk”. Diszkurzív politológiai esettanulmány az 1946: I. Törvény szerepéről az 1989-90-es köztársasági elnöki vitában című tanulmánya. A 2007. decemberében, a ME BTK és az Oktatási Minisztérium által rendezett Egyházak és tolerancia konferencia Köböl Szilvia szerkesztette kötetében látott napvilágot Fazekas Csaba és Fekete Sándor egy-egy tanulmánya. Előbbié Az állam és az egyházak kapcsolata Magyarországon - egykor és ma (vázlat), utóbbié Beksics és Bibó: egyházpolitikai változatok változó korokban címmel. Az Egyháztörténeti Szemle 2008. 3. számában jelent meg Fazekas Csaba tanulmánya Két el nem küldött petíció 1848-ból címmel, és a 4. számban ugyancsak tőle a Prohászka Ottokár zsidóellenességéről című tanulmány. Boros Bánk Levente több alkalommal nyilatkozott a Magyar Nemzetnek és a Magyar Hírlapnak, például a fiatal neurobiológus által alapított új párt, a költségvetés köztársasági elnöki aláírása, a 2008-as év értékelése kapcsán, vagy olyan ügyekben, mint a miniszterelnök egyházakkal kapcsolatos véleménye vagy a köztársasági elnök és a miniszterelnök újévi beszédeinek megítélése.     

 

2008. 12. 17.

Megjelent a LIT Verlag által kiadott, Redescriptions című politikatudományi évkönyv 12. kötete. Ebben olyan német, brit, japán, finn kutatók írásai mellett, mint Kari Palonen, Quentin Skinner, Raymond Geuss, Burkhard Conrad, Mikako Iwatake, Matti Hyvärinen, megtaláljuk Szabó Márton tanulmányát is. A Communist Worker as a New Citizen in History. An Essay on The Three Phases of Hungarian Socialism című írás azokról a kísérletekről szól, amelyek a haza szocializmus különféle időszakaiban a "polgári" politikai gondolkodásban az állampolgár által betöltött szerep újrafogalmazására irányultak.    

 

2008. 12. 15.

Az Észak-Magyarországban megjelenő szokásos gyorselemzések sorában a mai napon Fazekas Csaba írása olvasható, amely a költségvetési vitáról szól.  

 

2008. 12. 12.

 

Intézetünk munkatársai rendszeresen szerepelnek az Észak-Magyarországban hasábjain szakértőként és kommentálják a nap legfontosabb politikai eseményeit. Ez alkalommal Fekete Sándor rövid írását lehetett olvasni Sólyom László köztársasági elnök tevékenységével kapcsolatban. A cikk megtekinthető itt.  

 

2008. 12. 04.

A selmeci hagyományok jegyében szakestélyre került sor ezen a napon. A vidám poharat Zárug Péter Farkas, az Intézet oktatója mondta.

 

2008. 12. 03.

Az Intézet Politikai Eszmetörténeti Műhelye első idei programjaként Feketéné Pál Enikő beszélt PhD kutatási témájáról, a 19. század második felének jelentős miskolci politikusa, Horváth Lajos életművéről. Az előadást követő beszélgetésben főleg a téma feldolgozásának lehetséges módjairól esett szó.  

***

Elkészült Intézetünk új reklámanyaga. Aki kíváncsi arra, mivel szeretnénk felhívni magunkra a figyelmet kampányunk során, kattintson ide.

 


 

2008. 11. 28-29.

Országos kommunikációs konferenciára került sor 2008. november 28-29-én Budapesten több egyetem, közöttük a ME BTK kommunikáció szakos hallgatóinak szervezésében. A konferencia a MÉDIA 2008 nevet viseli. A kezdeményezés célja az, hogy az országban számos helyen oktatott kommunikációs terület leendő művelőit közelebb hozza egymáshoz, és hogy olyan kérdéseket tárgyalhassanak meg, amelyek mindannyiuk életének részei, de amelyekről többet szeretnének megtudni saját szakterületükön belül. A konferencia anyag elérhető itt.  

 

2008. 11. 25-28.

Intézetünk egyik munkatársa, Boros Bánk Levente részt vett a Kistérségi és Kisközösségi Televíziók IX. Filmszemle döntőjének zsűrijében Lakiteleken.

 

2008. 11. 22. 

A közelmúltban megjelent két esszékötet a Kecskeméti Lapok kiadónál Kiáltás és Elárvult szabadság címmel. A kötetek számos ismert közéleti személyiség mellett tudományos kutatók írásait is tartalmazzák, így egyebek között az Intézet munkatársának, Zárug Péter Farkasnak a szövegeit is. Az egyik (Átmenet és utat vesztett rendszerváltás) a demokratikus átmenet sajátosságaival foglalkozik, a másik (Néhány gondolat a nemzet fogalma és a nemzeti identitás globális kihívásai kapcsán) a globalizáció és a nemzeti öntudat összefüggéseire kérdez rá.

 

2008. 11. 22.

Intézetünk és a L'Harmattan Kiadó közös könyvsorozatában megjelent Glózer Rita könyve, a Diskurzusok a civil társadalomról. Egy fogalom transzformációi a rendszerváltó évek értelmiségi közbeszédében. A szerző a pécsi egyetem (PTE) oktatója. A könyv bemutatja, miként értelmezték a civil társadalmat a filozófia, a szociológia, a politikatudomány, a közgazdaságtan és az alkalmazott elméletek képviselői a recepció, a helymeghatározás, a mérés és a fejlesztés diskurzusaiban. További részletek olvashatók a kiadó honlapján

***

Megjelent az Officina'96 Kiadó gondozásában az Egy közép-európai birodalom - Az Osztrák-Magyar Monarchia (1867-1918) című kötet, amely egy hajdanvolt, ugyanakkor máig velünk élő birodalmat idéz meg. Évszázadok során alakult ki, egymástól igen különböző népeket, nyelveket, vallásokat egyesített. Hol békében, hol viszályban éltek egymás mellett, együtt, de mindig intenzív együttműködésben, egymásra hatásban. A kötet e birodalom utolsó korszakával, a kiegyezés utáni Osztrák-Magyar Monarchiával, a K. und K. világgal foglalkozik. A könyvet nemzetközi - amerikai és magyar - szerzőgárda alkotta, egyidejűleg németül (Bécsben) és angolul  (Londonban) is napvilágot látott. Követve a kiadó koncepcióját, mindannyian arra törekedtek, hogy ítélkezésmentesen mutassák be, ábrázolják ezt a bonyolult, gazdag világot, annak szinte minden rétegét - az éppen felvirágzó gazdaságtól, a kezdődő nemzeti mozgalmakon, a vallások világán át egészen a társas életig, a divatig, az örökségig, mely a mai napig él a Monarchia helyén létrejött államokban. A kötet egyik szerzője intézetünk oktatója, Fazekas Csaba.Tanulmánya A birodalom felettes énje: egyház és állam címen olvasható.


2008. 11. 20. (BEMUTATKOZÁS)

Elkészült és megtekinthető szakunk bemutatkozó videója. Minden érdeklődő figyelmébe ajánljuk a Kulturális és Vizuális Antropológia Intézet hallgatói által rólunk készített anyagot. Ebből megtudhatóak a miskolci politológusképzéssel kapcsolatos legfontosabb információk. Sok olyasmi is, amit látni kell, nem olvasni róla.

A bemutató elérhető itt: 

Politikatudományi Intézet, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting