Home Oktatók
Soltész Erzsébet

 

Dr. Soltész Erzsébet

 

egyetemi docens

 


 

Politikatudományi Intézet

B/2. épület II. em. 214. sz.

Tel: (46)565111/2219

Fogadóóra: kedd: 13.30-14.30

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

1977-től dolgozom a Miskolci Egyetemen, egész oktatói pályám ehhez az intézményhez kötődik. 1986-tól 1989-ig tagja voltam a Társadalomtudományi Intézeten belül Havas Péter vezette Szociáldemokrácia-kutatások Műhelynek, ahol két nagyobb lélegzetű tanulmányt készítettem az olasz baloldali pártokról. Részese voltam a politikatudományi szak megalapításának, részt vettem a tantárgyi programok és a tananyagok fejlesztésében. Ehhez kapcsolódóan lefordítottam egy olasz nyelvű tankönyvet (Domenico Fisichella: A politikatudomány alapvonalai), amellyel 1989-ben egy római tanulmányutam során találkoztam, s mivel a politikatudományi szakokon mindenhol használják, 1991 óta már öt kiadást ért meg. Szintén ehhez kapcsolódóan, tájékozódás és tapasztalatszerzés céljából 1993-ban több olaszországi egyetemen jártam, ezt követően egy szervezőtől meghívást kaptam, hogy 1994-ben vegyek részt a kelet-európai átmenetekről szóló előadással a Nemzetközi Politikatudományi Társaság berlini világkonferenciáján. A konferencián való részvételemet azért tartom fontosnak megemlíteni, mert az ott szerzett tapasztalatok és ismeretségek meghatározónak bizonyultak a későbbi szakmai tevékenységemre.

 

Kutatás

 

Szakmai érdeklődésem kezdettől fogva a politikai rendszerekre irányult, az egyetemi doktori és a kandidátusi értekezésemet is Olaszország politikai rendszeréről írtam. A politikatudományi szak indulásakor ezért kaptam feladatul az Összehasonlító politológia oktatását. Ebből vált ki később önálló tantárgyként, a Választási rendszerek oktatása, jelenleg ezzel kapcsolatosan folytatok kutatásokat. A tárgyban két publikációm megjelent, egy megjelenés alatt van, a legnagyobb munkám pedig, egy nagyobb terjedelmű tankönyv, a befejezés fázisában van.

 

Tanítás

 

Oktatói pályafutásom során sokféle tárgyat tanítottam, jelenleg három tárgyam van: az Összehasonlító politológia, a Választási rendszerek, és Oroszország politikai rendszere. Az előbbi kettő kötelező, két féléves tárgy, a harmadik egy féléves választható speciális kollégium.

A tematikák és a tantárgyakhoz kapcsolódó oktatási anyagok itt olvashatók.

 

 

Témavezetés

 

A három általam oktatott tantárgyhoz kapcsolódó témákban vállalok témavezetést tudományos diákköri és szakdolgozati munkák elkészítésénél.

 

Szakmai közélet

 

Tagja vagyok a Miskolci Akadémiai Bizottságnak és Magyar Politikatudományi Társaságnak

 

Önéletrajz, publikációk

 

Részletes önéletrajzom és publikációs listám itt elérhető.

 

 

 

 

Politikatudományi Intézet, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting